MENU
EN ES

SEGAI Research Centre University of La Laguna

La Laguna

Project Description
Close (x)

20

This new Research Centre acts as a centralized location for the scientific laboratories offering support to University research programs. It is situated on the edge of the University Campus and is adjacent to a number of fields used by the Faculty of Agricultural Sciences. This location lends the building a particularly strategic importance in the future development of the campus and the image of the institution for the surrounding area.

While the laboratories and technical services are located below ground level and built using a stepped structure in direct reference to the nearby terraced fields, the part of the building that houses the co-working offices and meeting rooms, which is the area meant to transfer the results of the research to society, is given special status by being raised above the rest, thereby converting it into a point of reference for the network of public spaces on the campus.

The large terrace situated at the building’s entrance links the administrative and research areas and illustrates the building’s continuity with the surrounding farmland.

On the lower level, a perimeter ring used for circulation acts as a filter between the interior and exterior and, together with the linear patios, defines the building’s internal landscape and highlights the fact that this space is reserved for research.

The building’s semi-submerged distribution uses the existing land mass for passive insulation purposes, while the green roofs can be seen as a natural extension of the terraced farmland.

The SEGAI acts as a landmark and transitional element that highlights the perception of continuity between the urban campus and the natural, rural landscape surrounding the building.

Project

SEGAI Research Centre, University of La Laguna

Situation

Campus Universitario de Anchieta s/n, La Laguna. Tenerife. Canary Islands. Spain

Architects

gpy arquitectos

Project Team

Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña

Technical Team

José Ángel Yanes Tuña

Civil Engineers

Gpi Ingenieros

Technical Drawings

Miriam Hernández Pérez

Client

University of La Laguna

Contract

Moncobra S.A., Grupo Cobra

Constructed Surface

2,364 m2

Models

Michel Correa dos Ramos, José González Doña

Photographs

Joaquín Ponce de León

Awards

German Design Council Iconic Awards, 2014: Winner International Architecture Award, 2013: Winner LEAF Awards, 2012: Shortlisted Barbara Cappochin Prize, 2011: Finalist - The best 40 International Projects WAF World Architecture Festival, 2011: Shortlisted

Publications

Magazines: Arquitectura Viva n.172 (2015)

← Back to Slideshow