MENU
EN ES

Aguere Single-Family Dwelling

La Laguna

Project Description
Close (x)

12

This house is situated in a former agricultural area that has been transformed into a low-density residential neighbourhood. It faces the south and the distant mountains, opening on to an interior garden and closing to the street.

Parting from the southeast angle of the plot, the exterior skin of the building is generated by cutting and folding a continuous surface. The cuts in the folded surface establish the manner in which the house relates with the exterior. In its contact with the street, the ‘cut-out’ opening of the balcony is the only public element that the house offers to the city.

The successive folding defines an oblique geometry of the light that enters into the most intimate spaces of the house, activating spaces like the dining room or the ascending space of the living room-library, where its lines of continuous movement mark the passing of time.

Project

Aguere Single-Family Dwelling

Situation

Aguere Estate. La Laguna, Tenerife. Canary Islands. Spain

Architects

gpy arquitectos

Project Team

Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña, Carolina Rivero González

Technical Team

Pedro Jesús González González

Technical Drawings

Miriam Hernández Pérez

Client

Pedro Jesús González González

Constructed Surface

265.20 m2

Photographs

Joaquín Ponce de León

Awards

Premio Manuel de Oráa y Arcocha, XIIth Edition, 2006: Finalist

Publications

Book: Ruiz Cabrero, Gabriel: Guía de Arquitectura Contemporánea / Contemporary Architecture Guide 1962-2006. Tenerife. Tenerife: Cabildo Insular de Tenerife, 2008

← Back to Slideshow